Proiectul “Sănătatea din farfurie” realizat de Asociația copiilor și tinerilor cu diabet din județul Constanța „Sweet Land”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cu sprijinul SN Nuclearelectrica SA a ajuns la final.
La capătul celor de 4 luni (octombrie 2022 –decembrie 2022, cu un bilanț în ianuarie 2023), 250 de de elevi din clasele V-VIII și 10 de profesori de la 5 școli din Constanța, din județul Constanța, inclusiv Cernavodă) au beneficiat de campanii de informare pentru a deprinde obiceiuri de nutriție sănătoasă. Au avut prioritate școlile în care există un caz de diabet insulino-dependent.
Cu ajutorul specialiștilor, a celor cu expertiză în nutriție și a voluntarilor, elevii s-au familiarizat cu noțiunile de bază ale stilului de viață sănătos, ale riscului diagnosticului de diabet-zaharat, prin educație non-formală, prin jocul cu farfuriile și piramida alimentară în mărime gigant, create special în cadrul proiectului.
În urma acestor activități la clase, cu durata de o oră în fiecare din cele 5 școli (Școala gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” Constanța, Școala Gimnazială nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanța, Școala Gimnazială nr. 2 “Poet Ovidiu” din Ovidiu, Școala nr.1 Cernavodă, Școala „Mircea Eliade” Cernavodă), elevii au putut crea meniuri sănătoase caloric, prin recunoașterea conținutului alimentelor în glucide, lipide, proteine, a diferențierii între alimentele sănătoase/mai puțin sănătoase și ținând cont de rolul zahărului în viața noastră (cu accent pe acordarea primului ajutor în scăderea glicemiei persoanelor cu diabet zaharat, folosind glucide cu absorbție rapidă).
În timpul campaniei, am primit telefoane și mesaje de la părinții copiilor și tinerilor cu diabet care ne așteaptă în continuare în școlile în care învață aceștia.
Pentru că dincolo de latura educativă, a informației de calitate existentă în proiect, i-am putut sprijini și valoriza în colectivitate pe copiii cu diabet zaharat.
Multumim fiecărui membru din echipă, pentru implicarea în activități: dna dr. Alina Chiriță- medic pediatru, cu specializarea diabet zaharat, dna dr. Roxana Maraloi- medic diabetolog, dna Elena Gheorghiu-biolog, Laviniei Gălbinaș-biolog, Alexandru Moldoveanu-profesor.
„Foarte reușit proiectul dvs., ne bucurăm mult pentru efortul pe care l-ați făcut, vă rugăm să îl continuați!, declară mama C. Cernavodă.
„Mulțumim din suflet! A. s-a simțit special în clasă, în centrul atenției. A spus că s-a simțit ca o vedetă!”, afirmă mama băiatului A. Constanța.
„Mii de mulțumiri tuturor, elevii cu diabet-zaharat sunt bucuroși de susținere, se simt mai puternici prin activitățile dvs.”, spune mama elevei R. C.- Ovidiu.